Drugi član OpenAir Film Festivala: Habib Selmanović – Beli

Dragi naši napokon je došlo vrijeme da Vam predstavimo i našeg drugog člana žirija 1. OpenAir-a. gospodina Habib Selmanović – Belija.

Gospodin Habib rođen je u martu 1973. Godine u Baćicima, a od svog drugog rođendana pa sve do sada živi i radi u Butmiru pokraj Ilidže. 2004. Godine je napisao prvi text za predstavu, a nakon toga je napisao i režirao još pet predstava koje su bile višestruko nagrađivane. Neizostavno je spomenuti i činjenicu da je gospodin Habib ujedno i direktor dobro poznatog festivala “Dani teatarske umjetnosti” na Ilidži od  2011. godine. Da ne otkrivamo sve odmah, u nastavku uživajte u interesantnom interviju, koji je za vas pripremila Ejla Suljčić PR Festa.

  1. Od rane mladosti ste vezani za umjetnost. Za šta su bili vezani Vaši prvi koraci ka umjetnosti, za pozorište, pisanje, film ili nešto sasvim drugo?
  • Zaista ste mi sa ovim pitanjem osvježili sjećanje na prve korake u ovom poslu a koji su napravljeni još u prvom razredu osnovne škole. Tom prilikom je moja učiteljica izabrala mene da budem u grupi dječaka koji su glumili partizane u koloni Igmaskog marša. Ali nešto značajnije je počelo kasnije da navire kao smijer u kojem se i danas nalazim a to je pisanje textova… pjesama, romana, dnevnika, predstava, recitala…

2. Da li imate uzora u svijetu pisane riječi, nekoga ko Vas svakodnevno inspiriše i čiji rad cijenite?

  • Žao mi je što sam relativno kasno počeo čitati Rumijeve tekstove, jer nakon M.M. Dizdara koji mi je promijenio način razmišljanja kada  je u pitanju formiranje pisanih riječi u stihove, Rumi me i dan danas iznenađuje i inspiriše snagom svoje vjere i načina na koji to pojašnjava i približava ljudima koji su blizu puta prema ašku.

3. Kada ste, 2004. godine napisali scenarijo za prvu predstavu, je li to na neki način bila karta u jednom pravcu na putu umjetnosti?

  • 2004. godine sam sa svojim kolegom Nusretom Ljecajem Bajom radio uporno na očuvanju uspomena na naše dvije legende, Momu i Uzeira i u tom duhu smo pravili textove za kratke skečeve. Taj materijal se uglavnom uklapao i izvodio na nastupima kulturno umjetničkih društava, gdje smo na jedan simpatično humorističan način vodili program i zabavljali publiku onako kako to  samo Bosanci umiju.  Predstava je nastala kao želja da se u tom momentu dobro sastavljena ekipa okuša u prikazivanju trenutnog stanja u državi, kroz satiričan i duhovit način. Svakako da je to bila karta za duži boravak na putu umjetnosti.

 4. Koje Vaše djelo Vam je najdraže i zašto?

  • Najdraža mi je predstava ” Miris sevdaha”. To je jedna vrsta mjuzikla. Predstava je satkana od  glavnih dijelova  jedne putanje u pravcu zaokruživanja ljubavne priče od nastanka do početka zajedničkog bračnog života, pa i dijelova koji nekada pokazuju i surovost života i ranjavanja duhovnosti u borbi protiv egoističnih pogledan na brak. To je jedan vid performansa u kojem se odigrava sevdah. Draga mi je iz prostog razloga, što sam u tu predstavu uspio da uposlim i sihronizujem rad, Muzičke, Folklorne, Plesne, Likovne i Dramske sekcije.

5. Direktor ste festivala “Dani teatarske umjetnosti” na Ilidži od 2011. godine. Koje savjete možete dati organizacionom timu OpenAira? 

  • Odabir učesnika i materijala koji će prikazati na festivalu igra veliku ulogu u prihvatanju projekta kao korisnog uz šansu da opstane i postane tradicionalni festival.

Učesnicima pružiti mogućnost da se uz obostranu korist reklamiraju preko produkcije.

Najvažnije od svega, ne dozvoliti da sljedeća godina bude ista, slična ili manje vrijedna od protekle. Postaviti cilj visoko i sigurnim koracima kao što i umijete jer sam se uvjerio kroz projekte koje radite, nastavite u tom smijeru.

  1. Kroz Vaš rad, bili ste povezani sa živiničkim umjetničkim grupama. Kakva su Vaša očekivanja od nadolazećeg Festivala, budući da je prvi takve vrste na području Tuzlanskog kantona i šire a u organizaciji mladih ljudi?
  • Da. Imao sam sreću da upoznam, upriličim druženje i organizujem nastupe za  živiničke umjetnike. Ono što sam od prve naše saradnje mogao primjetiti jeste, potpuna predanost i ozbiljnost kada je posao u pitanju. Ne sumnjam u sposobnost, kreativnost i ljubav prema poslu koji rade i onda je sigurno da očekujem lijep program. Svakako je ovo  lijep način da se steknu novi prijatelji a meni vrijeme provedeno sa ovom omladinom čini veliko zadovoljstvo. Pored toga što uživam posmatrati koliko sebe daju za ideje koje postave ispred sebe, svakako mi znači i ovo, kada saberemo svoje godine života prosjek mi bude odličan.

7. Šta biste poručili građanstvu,  gledaocima?

  • Omladina koja se bori kao vojska za očuvanje kulture i kulturnog zbivanja u jednom gradu, u nadi da će probuditi svijest svojih sugrađana u pogledu podržavanja općekorisnih dešavanja, zaslužuje pažnju i podršku. Poručio bih ljudima do kojih može doći obavještenje o ovom festivalu, da prisustvom obogate program i daju mu na značaju. Posjeta ovom feativalu je jedan vid društvene obaveze.

   8. Koji su Vaši planovi  za nastavak Vaše umjetničke karijere? Knjiga, nova  predstava ili možda film?

  • Na ovo pitanje mi je najlakše dati odgovor. Sve nabrojano mi je u planu. Prvo zbirka poezije koja se upravo štampa. Pišem knjigu i predstavu. Spremam materijal za jedan patriotski film.

“Svakako bih da vam se zahvalim na pozivu da budem dio ovog istorijski važnog događaja u nastajanju.”– poručio je Selmanović

 

Za kraj, još jednom se iskreno zahvaljujemo gospodinu Habibu, na izdvojenom vremenu i velikoj podršci za Festival koji nam je, napominjemo, iz dana u dan sve bliži i kojeg svi sa nestrpljenjem iščekujemo.

 

A za ostale novosti u vezi “Open Air Film Festivala” pratite nas i dalje putem naših stranica na Facebook-u i Instagram-u, jer Vas uskoro očekuje još mnogo zanimljivih obavještenja. 🙂