PRVI OPENAIR FESTIVAL KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA zvanično otvoren

Dragi naši, sa ponosom Vam najavljujemo da je u petak 20.08.2021. zvanično otvoren “PRVI OPENAIR FESTIVAL KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA” koji se održava od 20. do 22. Augusta ove godine u Živinicama.

Svakako želimo napomenuti da je “OpenAir festival kratkometražnog filma” prvi festival ovog tipa u Gradu Živinice ali i šire. Na ovom projektu se radilo dugo, vrijedno i predano da bi došli do trenutka kada se festival stvarno dešava.

Podsjećamo Vas da je primarni cilj ovog Festivala upravo okupiti mlade umjetnike iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona oko pravih vrijednosti i davanju značaja u razvoju Grada.

Svečanoj ceremoniji otvaranja festival prisustvovali su: Elmir Krivalić (direktor BKC-a Živinice), Jasmina Paočić (koordinatorica Omladinske banke Živinice pri Fondaciji tuzlanske zajednice), a čast da zvanično otvori Festival pripala je Elviru Sinanoviću, predstavniku Gradske uprave grada Živinice.

U ovoj nezaboravnoj noći zablistale su i su naše članice Maida Mehmedćehajić i Ajla Kušljugić koje su svojim umijećem izvele par numera, i tim uljepšale ovaj svečani trentak.

Pored kulturno-umjetničkog dijela programa i obraćanja zvanica prikazali smo i naša dosadašnja tri filma: “Iznad želje i sna”, “U ogledalu” i “Ožiljak”.

Film “Ožiljak” je novi film “CasCader Production-a” koji je sinoć premijerno prikazan na “Omladinskoj ljetnoj sceni”, a o čemu se radi moći ćete da pogledate u skorijem periodu na našem officialnom YouTube kanalu.

Za kraj Vam donosimo izjave od glavnih organizatora ovog Festivala.

 

Pod utiskom sam i dalje, jednostavno ne mogu opisati kako se osjećam. Sretan sam što smo došli do ovog trenutka i što festival dešava. Isto tako, sretan sam jer imam ovakvu ekipu iza sebe i nimalo neće biti teško pretvoriti ovako nešto u tradicionalnu stvar. Zahvalio bi se svim večerašnjim gostima što su odlučili svoje vrijeme odvojiti i biti s nama na Omladinskoj ljetnoj sceni. Samo mogu na kraju dodati, vidimo se sutra, čeka nas još odličnog sadržaja.” –Armin Suljić (osnivač i predsjednik)

 

Sama činjenica da smo od ideje došli do trenutka kada je festival otvoren je dovoljna da mi srce bude ispunjeno. Ponavljam to, ali moram opet, ponosna sam na cijelu ekipu jer je svako dao svoj doprinos zarad ovog događaja, za koji sam sigurna da će postati tradicionalna stvar. Nastavljamo sutra i ja pozivam sve da nam se pridruže i uživaju u takmičarskim projekcijama, očekuju nas jako kvalitetni filmovi.” – Selma Omerović (predsjednica Upravnog Odbora udruženja)

 

Kada smo birali teme za film, u roku od 10 minuta smo imali oko 40 prijedloga, tj. problema u društvu. U jednu ruku mi je bilo drago jer imamo teme za filmove, ali u drugu ruku me pogodila realnost da živimo u teškom vremenu. Mišljenja sam da jedan udarac je dovoljan da zbog njega ožiljak nosi više ljudi. Iz tog razloga smo ovaj film nazvali Ožiljak u kome smo pokazali kako nasilje u porodici utiče na rast i razvoj u takvoj sredini.” – Muamer Žabić (producent i režiser)

 

Za kraj Vas pozivamo da nam se pridružite i skupa sa nama proživite ovaj zasigurno nezaboravan događaj. Za sve zainteresovane posjetioce i gledaoce ulaz je besplatan.