Ammar Marić – režiser kratkometražnog filma “Fildžan”

  Dragi naši, budući da se bližimo premijeri našeg novog filma “Fildžan”, odlučili smo napraviti jedan intervju sa našim režiserom i kamermanom Ammarom Marićem. U nastavku pročitajte šta nam je naš Ammar poručio. Uživajte.

  • Ammare možete li nam se za početak ukratko predstaviti?

Lijep pozdrav, moje ime je Ammar Marić i ja sam dvadesetogodisnji režiser i freelance videograf.

  • Šta Vas je podstaklo da se okušate u karijeri kamermana?

Ne znam, nisam se nikada okušao kao “kamerman”. Doduše počeo sam sa pravljenjem filmova nekada oko dvanaeste godine kada sam prvi put vidio stop motion animacije na YouTube-u.

  • Koji su vaši ciljevi?

Imam ih previše, ali evo ukratko:

– Kreirati najjači luksuzni bosanski wedding team (foto & video)

– Kreirati veliku video produkcijsku kuću sa kojom ću više raditi reklame i spotove.

– Napraviti minimalno 2 domaća dugometražna filma.

Nadam se poslije toga da ću uspjeti nekako da se probijem na svjetsko tržište te da pravim internacionalne filmove i živim od toga.

  • Šta Vam se najviše dopada u Vašem poslu?

Kreativnost, previše raznih i preinteresantnih uloga, fleksibilnost i činjenica da na kraju krajeva radim za sebe i ne može mi niko šefovati.

  • Da li preferirate raditi sami ili sa drugima?

Oboje u isto vrijeme, zavisi od projekta do projekta i od ljudi, npr. sa CasCaderom sam uživao u suradnji.

  • U proteklom periodu snimali ste film “Fildžan”. Da li ste zadovoljni krajnim rezultatom?

Film je snimljen, trenutno je u fazi postprodukcije koja se privodi kraju za koji dan, drago mi je što smo se na razne načine preforsirali što se tiče ovoga filma, i sada u montaži mi se sviđa, međutim znam samoga sebe. Kada izbacim bilo koji rad koji sam do sada radio, sviđa mi se prva dva ili tri dana a poslije toga me postane sramota, jer znam koji je moj potencijal i koliko još imam mjesta za poboljšanje.

  • Da li je bilo izazovno/teško snimiti film ”Fildžan”?

Da, veoma. S obzirom da smo radili sa mikro budžetom, malom ekipom ljudi koji nisu iskusni u posebnim poljima filma, osim glume.

Također sam veoma kasno uskočio na ovaj voz, ponuda mi je stigla 7-8 dana prije snimanja filma, tako da sam za to vrijeme i + još dva dana na setu, imao 4-5 uloga u produkciji. Ali sam uživao, ne pamtim kada sam zadnji put uživao kao snimajući Fildžan.

  • Budući da ste ovaj projekat radili sa “CasCaderima”, da li ste zadovoljni radom produkcije?

Da, naravno da jesam. Nadam se ako Bog da da ćemo imati dugogodišnju saradnju.

  • Koje trenutke sa snimanja bi rado ponovili?

Da mogu popraviti neke scene iz filma, i da ih mogu ispočetka snimiti, vjerovatno bi to bila predzadnja scena koja je imala najviše akcije. Naravno neću da odajem film, ali ta scena je mogla biti bolja i intenzivnija.

  • Poruka čitaocima za kraj.

Radite ono što volite i vjerujte u to.

 

 

Ovom prilikom se zahvaljujemo našem Ammaru na izdvojenom vremenu i doprinosu u radu CasCadera. Vjerujemo da će jednoga dana uspjeti ostvariti svoje snove, a mi mu želimo sve najbolje u nastavku karijere.

A što se tiče samog filma nećemo Vam odavati ništa više, jer želimo da uživate gledajući, onoliko koliko smo i pripremajući ga.

Nadam se da ste uzbuđeni koliko i mi. Uskoro više informacija o premijeri!