Selekcija filmova za drugi CascadAir u završnoj fazi

Na našu adresu je za ovaj festival stiglo preko 1000 filmova iz više od 70 zemalja svijeta, na što smo izuzetno ponosni!
Osim naših članova/ica koji su bili selektori/selektorice, željeli smo uključiti sve zainteresovane filmoljupce u ove “slatke muke” kako bismo na vrijeme i kvalitetno pregledali i ocijenili pristigle radove te najbolje odabrali za projekciju.

 

Selektori/ice su napravili/le svoj uži izbor na deset filmova a do kraja tekuće sedmice će članovi CasCadera odlučiti kojih će se to deset filmova prikazati na našem festivalu. Za ovu priliku, pitali smo jednog od selektora, Mirzu Mujezinovića, kako je tekao proces selekcije i da li je zadovoljan viđenim. U nastavku…

 

1. Obzirom da si bio jedan od selektora festivala, da li je bilo teško izdvojiti najbolje filmove?

“Izuzetno teško. Imao sam mogućnost da vidim koliko filmova je prijavljeno na Festival i vjerujem da svaki od njih nosi poruku koju bi trebalo prenijeti gledateljima/cama. Pokušao sam da kreiram listu onih koji su me na prvu kupili i kod kojih sam vidio mogućnost da se dopadnu festivalskoj publici.”

 

2. Koji su bili tvoji osnovni kriteriji u procesu odlučivanja?

“Pouka filma i inovativnost. Jako mi je bitno da filmovi šalju prave poruke i da se kroz njih možemo prepoznati, te eventualno nedostatke koje primijetimo kod glumaca i glumica, a koje povezujemo sa sobom, možemo ispravljati i time doprinijeti da budemo dobri ljudi. Što se tiče inovativnosti, cijenim odvažnost i želju da se kreira nešto novo, luđački, za šta je potrebna hrabrost i vjera u sebe. A mislim da bez hrabrosti i vjere u sebe teško da možemo učiniti bilo šta.”

 

3. Da li će, po tvom mišljenju, internacionalna forma koju ove godine festival ima, doprinijeti kvaliteti sadržaja kojeg će publika imati priliku vidjeti u Živinicama i šta očekuješ od CascadAira-a vol.2?

“Definitvno hoće. Smatram da je ovakav koncept festivala idealna prilika da se posjetioci upoznaju sa kinematografijom kratkih filmova koja uveliko odstupa od standardnih filmskih normi na koje smo mi navikli, a koja je toliko raznolika i koja dopušta mnogo veću slobodu nego što to imaju filmski blockbusteri i slični filmovi. Ovo je koncept koji treba da pređe u tradiciju i od kojeg se ne smije odustati.”

 

4. Na samom kraju, poruka eventualnim posjetiocima, zašto bi trebali doći na Festival?

“Ovakvi festivali su prava rijetkost na području TK, usudio bih se reći da je ovo čak i novitet. Kroz ovakve festivale imamo priliku da se upoznamo sa kulturom drugih država, da svjedočimo njihovim svakodnevnicama, da upoznajemo jezik i tradiciju, širimo svoje vidike. Mislim da posjetioci i posjetiteljke neće biti razočarani, te da će sa oduševljenjem odgledati svaki od izabranih filmova. Ja ih ovim putem i pozivam da prisustvuju CascadAir-a vol.2 festivalu i svojim prisustvom doprinesu samom festivalu i usput se lijepo zabave uz odlične filmove i pozitivnu atmosferu.”

 

 

 

Do početka Festivala ostalo je nešto više od mjesec dana tako da ćemo u narednom periodu objavljivati sve aktivnosti vezane za CascadAir vol.2 na našoj https://www.facebook.com/cascaderprohttps://www.instagram.com/cascader_bih/
stranici kao i putem web stranice: www.cascader.ba.

Vidimo se u Živinicama od 05. do 07. augusta!

  Projekat podržavaju: Fondacija tuzlanske zajednice; Grad Živinice; JU BKC Živinice, Fondacija Mozaik.